Workshop: evitar la disrupció en l’aula va ser una de les conferències que va tindre lloc el passat 19 d’octubre a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. Abraham Fernández ens va proporcionar, de manera pràctica, unes nocions bàsiques sobre com portar a terme la resolució de conflictes a l’aula. Un aspecte fonamental a l'educació perquè en aparèixer les conductes disruptives es veu afectat el bon funcionament de l'aula. Així mateix, aquestes conductes són habituals a les aules, sent veritat que no totes es donen en el mateix grau. Mentre algunes només resulten molestes per al correcte desenvolupament de les sessions, unes altres poden arribar a ser perilloses per a l'alumnat, el cos docent i per a l'alumne o alumna que les estiga tenint. Si es dóna un comportament d'aquest tipus serà imprescindible que el professorat sàpiga actuar de forma adequada, aplicant les tècniques de contenció física abans de poder tractar les conductes disruptives.
Hem de ser conscients que qualsevol conducta és conseqüència de la suma d'un estímul i de l'emoció que es produeix com a conseqüència d'aquest. És a dir, la conducta és el resultat d'una vivència i per això a les aules hem de ser molt acurats amb les vivències que oferim al nostre alumnat. Per exemple, com diem les coses provocarà l'experimentació d'uns sentiments, per això devem estar molt atents a què diem i com ho diem, tractant de buscar un llenguatge sempre positiu. Així mateix, davant les conductes inadequades hem de saber com reaccionar perquè la nostra forma d'actuar afectarà als sentiments del nostre alumnat, determinant si les seves conductes inadequades cessaran o continuaran. Per aquest motiu Abraham sempre ens recorda la necessitat de deixar de costat els càstigs i oferir reforçaments positius, com les responsabilitats, per aconseguir millorar la conducta de l'alumnat atenent a les seues emocions.
A més, el professorat per evitar les conductes disruptives haurà de ser empàtic, motivador i dinàmic, aportar un aprenentatge significatiu, escoltar de forma activa, ser positiu i tindre ganes d'educar. D'aquesta manera aconseguirà reconèixer les capacitats de cadascun dels seus i les seues alumnes per permetre'ls desenvolupar-les, mentre treballen en un clima relaxat i segur. Sent, sempre, conscient que qualsevol conducta es pot aprendre i que tot comportament té una causa, mai és dona perquè sí. De la mateixa manera, serà necessari que estiga capacitat o capacitada per realitzar preguntes poderoses que els permeten arribar a les causes que provoquen les conductes disruptives del seu alumnat. Sent precís treballar pel desenvolupament de la capacitat de resiliència, a través de treballar les emocions, per així proporcionar a tots els nens i nenes la possibilitat de superar aquelles emocions que ocasionen les seues pitjors conductes.
Però no és solament la mestra o mestre el que ha de treballar per eliminar les conductes disruptives a l'aula, sinó que tot el centre ha d'esforçar-se per desenvolupar i assegurar el compliment d'un Pla de Convivència que permeta evitar el fracàs escolar de l'avui que es convertirà en el fracàs social del demà. I encara que s'ha de seguir treballant, en molts centres han sorgit tècniques innovadores que han permès abordar els problemes conductuals a l'aula. Alguns exemples són: les pràctiques restauratives; les aules socials i de convivència i els equips de mediació. Per aconseguir les millors conductes a l'aula tots els professionals de l'educació han d'esforçar-se per desenvolupar i aplicar mètodes i tècniques que els permeten treballar els sentiments a l’aula, de manera que les conductes que en ella succeeixen mai distorsionen el bon clima d’aquesta.
No hay comentarios:
Publicar un comentario