miércoles, 26 de octubre de 2016

Educación en la igualdad de género. Cien propuestas de acción de Juan Escámez Sánchez; Rafaela García López; Cruz Pérez Pérez; Sandra M. Morales Mantilla i Victoria Vázquez Verdera

La igualtat de gènere, dret i obligació de tota la societat. L'educació ha de seguir lluitant per aconseguir-la.

     Educación en la igualdad de género. Cien propuestas de acción és un manual per a treballar a les aules d’Educació Bàsica la igualtat de dones i homes i eliminar la violència de gènere. El Pla que es presenta deixa al nostre abast 100 propostes d’acció, destinades a la consecució de 38 metes pensades des de la normativa jurídica sobre igualtat de gènere. Així mateix, cadascuna d'aquestes metes ha estat proposada pensant en les diverses àrees de l'educació escolar on cal treballar per aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes. Aquestes àrees són: l'educació per a la igualtat efectiva d'homes i dones com a eix transversal i com a part central de l'educació per a una ciutadania justa i democràtica; les competències de l'alumnat; la formació i la implicació del professorat; la implicació dels equips directius dels centres i dels responsables de les polítiques educatives; la implicació de les famílies; i la cultura d’avaluació.

     En aquest manual trobem, doncs, una gran varietat de recursos, destinats a totes les etapes educatives i a tots els individus que constitueixen el Sistema Educatiu. Ens permet abordar la desigualtat, la qual per desgràcia encara existix, entre dones i homes a nivell social, personal, familiar, cultural, educatiu i professional. És imprescindible remarcar que la majoria de les propostes precisen d’un cost econòmic baix i molt poques d'elles exigeixen una inversió mitjana. Motiu pel qual tots els centres educatius podrien aplicar-les, si de debò desitjaren fer front a aquesta desigualtat vigent.  

     No obstant això, malgrat el gran treball realitzat en aquest Pla, m'agradaria indicar que moltes de les propostes es dirigeixen a l'alumnat d'Educació Primària i Secundària. Considere que haurien d'haver moltes més propostes per a l'etapa d'Educació Infantil. És en ella on comencem a reconèixer la nostra cultura, a identificar-nos amb un dels dos sexes i a observar cadascun dels rols que es distribueixen en les nostres famílies. Per això, pense que és en aquesta etapa en la que hauríem de començar a treballar la igualtat de dones i homes. És en aquest moment on es produeix el nostre desenvolupament personal, sent imprescindible que el Sistema Educatiu treballe per eliminar els estereotips i prejudicis que ens porten a la desigualtat de gènere. Però, cal destacar que encara que moltes de les propostes no es poden realitzar, tal i com s'exposen en el text, a les aules d'Educació Infantil; sí que és possible simplificar les tasques de l'alumnat i proporcionar suports per part del professorat perquè els més petits i petites puguen realitzar-les.

     Finalment, esmentar que aquest és un Pla més, dins de tot el compendi de programes destinats a treballar la igualtat de gènere a les aules. Però no hem d'oblidar que és només un recurs. Per aconseguir els objectius que ací es proposen i les metes explicitades és necessari que tota la comunitat educativa porte a terme el Pla, per seguir avançant en aquest camp social. Les tutories han de deixar d'utilitzar-se per reforçar les diferents àrees de l'aprenentatge contemplades en el currículum; i passar a emprar-se per tractar els aspectes de la vida real en els quals està present la desigualtat de gènere. Abordar a les aules la desigualtat entre dones i homes ha de deixar de ser una sèrie d'activitats puntuals que es realitzen per completar els espais buits i convertir-se en la qüestió essencial en cadascuna de les àrees curriculars.

No hay comentarios:

Publicar un comentario