El passat 29 de setembre a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València vam tindre l'oportunitat d'assistir a la conferència Educar i innovar amb expressió musical en la societat actual. Aquesta va ser impartida per Esther Ruiz Colom professora de Didàctica de la Música de la Universitat de Burgos. En primer lloc, ens explicà que innovar no és fer coses noves, sinó fer les coses de sempre, però de forma diferent intentant aconseguir una millora. Ens va mostrar de forma senzilla i pràctica com integrar la música de manera efectiva a les aules d'Educació Infantil. Tindre aquests xicotets coneixements és important perquè resulta més efectiu que el tutor o la tutora siga qui treballe la música a l'aula ja que pot fer-ho tots els dies durant breus períodes de temps, tenint en consideració que els intervals d'atenció dels xiquets i xiquetes són breus. A més, pot incloure-la dins del projecte global que s'estiga abordant, aconseguint que es tracte d’un aprenentatge significatiu per a l’alumnat.
Així mateix, Esther Ruiz està realitzant projectes, conferències i programes de formació per apropar la música a totes les aules d'Educació Infantil perquè després de les seues investigacions ha conegut que en aquesta etapa educativa no es sol impartir música, ni tan sols amb l'especialista. De la mateixa manera, ha conegut que encara que els tutors i les tutores diuen treballar l'expressió musical, a les aules d'Educació Infantil, solen fer-ho de manera errònia. No perquè desitgen fer-ho així, sinó perquè no han rebut la formació necessària. Normalment, es diu treballar l'expressió musical quan es canta a les aules, però realment allò més habitual és emprar les cançons per a aprendre continguts com els dies de la setmana. No s'aborden aspecte musicals del cant com la prosòdia o la tècnica vocal. Les cançons es solen convertir en recitacions per part dels xiquets i xiquetes tractant d'aconseguir el to, normalment massa baix, del mestre o la mestra, podent provocar disfonies en l’alumnat.
Ara bé, i què hem d'abordar per treballar de manera adequada l'expressió musical? La professora de Didàctica de la Música de la Universitat de Burgos ens explicà que dins de l'expressió musical trobem tres blocs: el desenvolupament de la percepció auditiva; la formació rítmica i la formació vocal i cant. Com ja hem indicat, a les aules es sol treballar en major mesura la música mitjançant la tasca de cantar cançons i en menor grau realitzant exercissis de percepció auditiva. No obstant això, a l’inici de les nostres vides tenim molt desenvolupada aquesta última capacitat i molt menys la capacitat vocal. Per això, hauríem de començar sempre a treballar la percepció auditiva ja que és un dels primers sentits que desenvolupem; és fonamental en l'educació musical i resulta imprescindible saber prestar atenció a la informació per a després poder expressar-se. Així mateix, la capacitat receptiva determinarà les possibilitats expressives. Per a això, podem emprar exercicis tan senzills com els de reconeixement de sons del nostre voltant o els que treballen diferències entre dos sons amb distint to. Tot amb la finalitat de treballar les diferències entre sentir i escoltar i saber captar els sons i les seues qualitats, la font de producció i la seua ubicació espacial.
De la mateixa manera Esther Ruíz ens remarca que l'aprenentatge ha de realitzar-se a través del joc. A més, es pot emprar qualsevol objecte per a treballar l'altura, l’intensitat i la duració del so. Això es deu a que els xiquets i xiquetes són músics concrets, és a dir, per a ells tot pot produir música. Com que és imprescindible la diversió hem de plantejar-los activitats i tasques que es troben capaços de fer per aconseguir que tots avancen en el seu aprenentatge de forma adequada. D'aquesta manera aconseguirem que l'alumnat aprenga la base de l'expressió musical, escoltar. Per a després continuar amb la identificació, retenció, reproducció i, finalment, la creació d'expressions sonores.
Cal dir que aquests blocs abans esmenats sovint no són treballats pels tutors i les tutores perquè al·leguen no saber fer-ho. Actualment, la formació musical es centra en la música i els coneixements teòrics sobre aquesta, en compte d'enfocar els esforços a abordar l'expressió musical. No obstant això, Esther Ruiz ens recorda que no importa allò conegut sobre música, sinó que podem i sabem fer amb el que coneixem. Per aquest motiu, Esther Ruíz té a l'abast de tots un blog on podem obtenir una gran varietat de recursos que ens permetran treballar de forma senzilla la música a l'aula. Tots els recursos els podem trobar al blog http://www.aclaseconmusica.com/.
Crec que cada vegada la música té menys consideració dins les aules. S'al·lega que aquells i aquelles que vulguen aprendre quelcom sobre ella poden formar-se fora, però des del meu punt de vista és imprescindible que tots els xiquets i xiquetes tinguen l’oportunitat de conèixer-la i gaudir-la, fet impensable si les escoles públiques no treballen per aconseguir-ho. No sols perquè ens oferix habilitats sensorials i motrius i coneixements culturals; sinó perquè, a més, ens permet expressar-nos quasi tant o més que les paraules. Amb la música podem treballar els sentiments i les emocions, elements claus del nostre desenvolupament. Per això, considere essencial que aquestes pràctiques musicals es porten a terme a les aules d'Educació Infantil, però sense oblidar que per aconseguir-ho cal formar els docents, aspecte clau en tota innovació que es vulga portar a terme, d'aquesta manera afrontaran amb més seguretat les seues intervencions i les seues experiències a l'aula a nivell musical. Espere que en un futur no molt llunyà aquestes innovacions estiguen presents a tots els centres educatius. M’il·lusiona pensar que algun dia hi haurà una reforma educativa on totes les arts siguen considerades i valorades com els correspon.
No hay comentarios:
Publicar un comentario