Estem acostumats a experimentar sentiments molt diversos quan abordem la lectura d'un llibre. No obstant això, poques vegades el llibre ens fa reflexionar sobre aquestos. Atando sentimientos con palabras no sols ens fa sentir, sinó també reflexionar sobre allò que sentim. I ho fa emprant com a marc contextual experiències i situacions ocorregudes en l’aula d'Educació Infantil.
Moltes vegades a les aules ens centrem en aprendre i ensenyar a parlar i escriure sobre temes que considerem realment importants a nivell científic, cultural, lingüístic, etc. Oblidant un apecte encara més important, parlar sobre la vida i tots els sentiments que determinen la nostra forma de viure-la. En aquest llibre l'autor ens recorda que és imprescindible posar-li nom als sentiments i parlar i escriure sobre ells perquè com ens explica "Ponerles nombre es una forma de controlarlos, porque las palabras son lazos que atan los sentimientos y no dejan que se desboquen”.
Tots nosaltres estem plens de sentiments que ens acompanyen dia a dia, però a més els xiquets i xiquetes estan començant a aprendre a gestionar-los. Per això, és imprescindible que disposen d'ambients segurs on se'ls permeta la lliure expressió, per a poder projectar-los amb el cos, la parla i l'escriptura. Tot això, a fi de crear els seus propis esquemes sentimentals on no hi hagen aspectes de la vida quotidiana que es convertisquen en tabú.
Cristobal Gómez aborda en el seu curt, però intens relat els sentiments d'ira, vergonya, zels, enveja, por, alegria, tristesa, angoixa, afecte, amor i amistat sense deixar passar l'oportunitat de relacionar-los amb aspectes de les nostres vides tan quotidians i, al mateix temps, tan vetats als xiquets i xiquetes com són la sexualitat i la mort. Tot això, emprant la seua experiència educativa per a mostrar-nos de forma clara com la llengua enriquix i ens permet controlar els nostres sentiments, quelcom imprescindible per a viure de forma equilibrada i plena.
No hay comentarios:
Publicar un comentario