domingo, 9 de octubre de 2016

El Sitema Amara Berri: una manera diferent d'aprendre!

Una escola diferent pot existir, fins i tot un millor sistema d’educació és possible. Però cal creure en les seues possibilitats i treballar per aconseguir-lo.

     Loli Anaut, una mestra que al 1979 no sols va proposar una nova manera d’educar, sinó que a més la va portar a terme. El sistema Amara Berri es va desenvolupar en els últims anys del franquismes i hui compta amb 20 centres al País Vasc i han arribat alguns dels seus paràmetres a escoles de Canàries, Catalunya, Navarra i Zaragoza. En aquests centres es treballa mitjançant activitats centrades en l’aprenentatge per simulació de la vida quotidiana. Es tracta d’un sistema globalitzat i obert, on els processos vitals s’aborden mitjançant el joc i la imitació del món dels l’adults, buscant impulsar el desenvolupament de cada alumne. En compte de matèries utilitzen "grans activitats vitals” on les àrees del currículum s'interrelacionen per donar lloc a tasques pròximes i significatives per als alumnes. El coneixement no es parcialitza; la socialització és un element clau i es treballa de manera individual, cooperativa i col·lectiva; les activitats són escollides pels alumnes i s’empra el joc i les situacions quotidianes per al desenvolupament de competències. A més, l’alumnat no sols busca la informació per seleccionar-la, sinó que la mostra a la resta mitjançant els mitjos de comunicació social com la radio o la televisió.

     Els professors/es s’especialitzen en un departament i l’alumnat, lliurement, va rotant per les aules especialitzades que es divideixen en quatre zones de treball. L’alumnat és aquell qui realitza l’activitat de forma activa, investiga i exposa allò aprés. El debat permet a la comunitat educativa saber què funciona i què no als distints àmbits de la vida real. S’empra una metodologia on es essencial la individualització i la llibertat ja que és defensa la diversitat, de manera que cada alumne/a treballa al seu propi ritme i nivell; la diferència és considerada una qualitat i el joc està presenta a cada activitat. A més, es treballa per la socialització, la globalització, la investigació, la experimentació i la innovació. Les diferents edats no són una barrera, les famílies estan presents a cada moment i tota activitat complementària forma part del marc d’intervenció educativa. I és que la escuela no es nada diferente de la vida, en la vida las cosas no se aprenden parceladas, se aprende en situaciones. Si pretendemos que la escuela sea vida, la escuela debe proporcionar al alumnado, a los profesores/as y a todos los que convivimos en esta comunidad que viviendo podamos aprender (Elena Guerrero).

La consciencia de saber que solo vivimos donde tenemos los pies (Loli Anaut).

      Podeu trobar més informació sobre aquest sistema molt innovador, però amb una gran experiència aconseguida després de quasi 40 anys de dur treball, a http://blogs.elpais.com/escuelas-en-red/2015/09/sistema-amara-berri.html 

No hay comentarios:

Publicar un comentario