viernes, 9 de diciembre de 2016

La Investigación-acción. Conocer y cambiar la práctica educativa d’Antonio Latorre Beltran


       El llibre escollit per a aquesta entrada té com a títol La Investigación-acción. Conocer y cambiar la práctica educativa. El seu autor és Antonio Latorre Beltran, llicenciat en Psicologia, doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i catedràtic del Departament de Mètodes de Recerca i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona. Durant les dues últimes dècades s’ha dedicat a formar a professionals de l'educació en la recerca educativa qualitativa i en la recerca-acció, interessant-se en la dimensió reflexiva i investigadora dels professionals de l’educació. 

      Aquest llibre és un manual teòric sobre la investigació-acció a l’aula. Una obra amb tan sols 4 capítols que mostra com ha de ser el professorat com a investigador, què és la investigació-acció; quins són els passos a realitzar i les claus per poder-la portar a terme; i una exemplificació de com fer-ho. Per a mi la finalitat d'aquest és totalment legítima. Explica amb arguments suficients per què com a professors/es no hem de conformar-nos amb les teories científiques oferides per persones que, segurament, mai han estat a l'aula. Hem de ser capaços d'aconseguir l'autonomia demandada, a través de la recerca en les nostres pròpies pràctiques. Millorar està a les nostres mans i no podem romandre passius davant les actuacions que realitzem dia a dia en els centres educatius. Hem de conèixer els problemes que ocupen les nostres aules i centres. A més, de saber les dificultats i necessitats que hi pot sofrir el nostres alumnat. Però el més important d’aquests coneixements és emprar-los per detectar la seua aparició a les nostres aules, escoles o alumnat. 

        L’observació serà, per a nosaltres, la millor ajuda a l’hora d’adonar-nos’en de problemes com: dificultats d’aprenentatge, conflictes a l’aula, trastorns alimentaris, problemes de comunicació, desmotivacions en la realització de les tasques educatives, etc. Així mateix, serà l’observació sistematitzada la que ens permetrà recollir les dades precises per poder determinar les causes dels problemes, a la fi de portar a terme les intervencions necessàries. Aquesta obra és, doncs, un excel·lent recurs que ens ofereix eines i idees suficients per a iniciar-nos en els processos de recerca-acció què possibiliten millorar les pràctiques educatives. Al mateix temps, com a estudiants resulta ser una guia magnífica per a donar els nostres primers i xicotets passos en el món de la recerca aplicada a la pròpia acció. Podent ser la guia que demandem per a la realització del nostre Treball de Final de Grau sobre l’estudi d’un cas i l’intervenció educativa reial. Tasca que ens obliga a enfrontar-nos a la nostra por a l’hora d’aplicar l'après i de realitzar els nostres primers passos en la recerca-acció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario