La educación prohibida, és una pel·lícula documental del Director Germán Doin. Aquesta va ser estrenada a l'agost del 2012. En ella experts en educació reflexionen sobre el sistema educatiu i els seus errors. A més, mostren experiències educatives innovadores, dutes a terme a Amèrica Llatina i Espanya, vinculades a idees i pedagogies com: l’Educació Popular, Waldorf, Montessori, Cossettini, Educació Llibertària, Homeschooling, entre altres.
Aquest documental reflecteix els problemes del sistema educatiu actual, arrossegats des de temps passats. La societat avança a un ritme vertiginós i l'educació no ha pogut seguir la seua evolució. Des d'aquesta pel·lícula es reclama la necessitat de treballar sempre sota l'afecte i el respecte; oferint llibertat tant a l'alumnat com al professorat. Deixant pas a la manipulació, el descobriment, la recerca i la reflexió. Un lloc en el qual l'aprenentatge memorístic i l'organització estamental no ha de tenir cabuda. Es reivindica en ella que el sistema està equivocat, hem de deixar de pensar que a l'escola es va a repetir coneixements, a absorbir-los. I començar a comprendre que el que hem de fer és crear-los, cadascú ha de descobrir el saber per a aconseguir l'aprenentatge significatiu. En aquest film es parla sobre com algunes escoles ho han aconseguit. Han creat escoles obertes al context, en contacte amb la societat i la naturalesa. En elles el professorat deixa d'estar preocupat pel currículum i es centra en atendre totes les necessitats de l'alumnat perquè aquest puga desenvolupar-se personal, social, psicològica i físicament en el seu màxim nivell.
No obstant açò, crec que moltes de les idees i objectius que apareixen, ara com ara, són difícils d'aconseguir. És possible que siga per la falta de formació i motivació del cos docent i als diferents contextos socials que envolten alguns dels nostres centres educatius. Impedint aplicar les pedagogies proposades. A més, hem de ser conscients que el canvi resultarà lent; però clarament aquesta demanda cinematogràfica és un inici per a exigir una educació millor i una major llibertat pel que fa a l'organització i l’estructuració dels diferents centres educatius. De la mateixa manera, m'agradaria plantejar una difícil qüestió, almenys per a mi. Sabem que nosaltres, estudiants/es de magisteri, tenim a les nostres mans la possibilitat de canviar el sistema educatiu actual si ens esforcem per treballar en equip, observar, investigar, innovar i ampliar el nostre coneixement sobre cadascun dels nostres alumnes com a éssers únic. Però, Com eixim del sistema educatiu tradicional? si ni tan sols hem entrat. És més, amb aquest futur incert que ens acompanya, no sabem si algun dia podrem arribar a formar part d’ell.
Ací podeu veure la pel·lícula de forma gratuïta i legal: https://www.youtube.com/watch?v=-1Y9OqSJKCc
No hay comentarios:
Publicar un comentario