viernes, 10 de febrero de 2017

Parlem de música. Què suposa per al nostre desenvolupament? Una opinió com a persona i futura docent.

   La música és essencial en les nostres vides, durant totes les nostres etapes. Abans de nàixer ja notem el ritme, moviment, tonalitats i melodies del cos de la nostra mare i de l'exterior. En nàixer ens bressolen amb moviments rítmics i cançons entonades amb el major amor del món, l'amor de la nostra família. Amb les cançons de l'escola aprenem infinitat de coneixements necessaris per al dia a dia i descobrim altres melodies que ens acompanyaran en els millors i pitjors moments de la nostra adolescència. Explicat així a grans trets. Clarament, el procés d'aprenentatge i gaudiment de la música és més llarg i consta de moltes etapes. Algunes d'elles, ni tan sols tenim l'oportunitat de gaudir-les. 

     La música ens fa feliços, permetent-nos desenvolupar habilitats i intel·ligències extraordinàries per a viure. Per açò, la nostra família, en particular, i la societat, en general, han d'ensenyar-nos més sobre ella. I parle des de la pròpia experiència. Quan la teua família ha crescut i t'ha ensenyat a estimar la cultura d'un poble en la qual conviuen dues bandes de música, dues de cornetes i infinitat de grups musicals; la música comença a interessar-te, a atrapar-te. Vols saber més i millor perquè t'obrirà les portes d'un món on es comparteix un mateix aprenentatge, tema de conversa, activitat d'oci i amor per l'art. Llavors decideixes formar part d'una nova família més gran, la teua escola de música. Ara bé, les famílies han de ser conscients que l'educació musical bàsica no ha de cercar un saber professional, sinó un desenvolupament integral que ens permetrà adquirir altres coneixements. No obstant açò, moltes famílies no ho veuen així, els envaeix el pànic de la titulitis. Però estic segura que s'equivoquen. La música es gaudeix, i molt, encara que no sigues professional; aportant-te valors que d'una altra forma no podries aprendre.

    De la mateixa manera, considere que el paper dels educadors és indispensable. Està en la nostra obligació suplir aquelles necessitats que en moltes ocasions les famílies no poden satisfer. Per a fer-ho hem de treballar en equip, els mestres especialistes i generalistes hem de mantenir-nos en contínua coordinació per a aprendre uns dels altres. Finalment, considere que per a poder transmetre el gust per la música, igual que fem amb el de la lectura, hem d'escollir obres i cançons de tot tipus i estil; però que ens agraden i apassionen, a més de posseir una gran qualitat musical. Tot açò, perquè no podem pretendre despertar l'interès en alguna cosa que a nosaltres no ens apassiona. Encara que sent conscients que per a descobrir la “bona” música és necessari conèixer les dolentes. No oblidem que per a saber què és la felicitat hem de conèixer primer què és la tristeza.

     I per si esteu buscant informació sobre la música a l’Educació Infantil hi tenim el llibre: La música en la escuela infantil (0-6) de Judith Akoschky, Pep Alsina Masmitjà, Maravillas Díaz Gómez, Andrea Giráldez Hayes i l’editorial Graó.

No hay comentarios:

Publicar un comentario