viernes, 21 de abril de 2017

I què més vols demanar-li a la música?

         Aprendre música i gaudir d’aquesta ens fa més intel·ligents. Els avanços científics ens han permès confirmar-ho. I en TEE Ed LessonsWorthSharing ens ho mostren amb un breu vídeo d'animació.

        Ara sols queda saber per què no cuidem més de la música i els/les mestres especialistes d’aquesta àrea en els col·legis, els horaris escolars i en definitiva dins el nostre Sistema Educatiu. L’aprenentatge musical deuria ser un dret des de l’Educació Infantil.

sábado, 15 de abril de 2017

L’estimulació sensorial a les escoles

    L’estimulació sensorial té una gran importància en el desenvolupament social, personal i professional del nostre alumnat. Els sentits ens proporcionen tota la informació que s’hi troba al nostre entorn i resulta imprescindible adquirir les ferramentes per poder captar, analitzar i interpretar els estímuls sensorials. És per això, que com a futures docents hem d’estar conscienciades de la necessitat de treballar a l’aula activitats que permeten als xiquets i xiquetes conèixer de forma plena les seues percepcions sensorials. Cal dir que tots els sentits s’han d’estimular i no podem abandonar aquestes practiques pedagògiques d’estimulació quan arribem a l’Educació Primària, ni deixar-les exclusivament en mans del pares/mares o tutors. 

       Hem de cercar i crear activitats sensorials que permeten a l’alumnat desenvolupar-se de manera plena. Per a fer-ho trobem molts recursos de caire més o menys acadèmic i pràctic a la xarxa, les revistes educatives i els llibres acadèmics; com per exemple: Material sensorial (0-3 años). Manipulación y experimentación o La educación sensorial en la escuela infantil. Activitats com: contes amb llanternes, espectacles de llum màgica, les taules de llum, la creació de plans de sabors, la composició amb aromes naturals, Marc Pol, la identificació i memorització sonora, l’elaboració de la massa de neu, l’elaboració de la massa líquida i l’elaboració de la plastilina permetran al alumne descobrir, entendre, aprendre i gaudir amb els sentits.

viernes, 14 de abril de 2017

Escuela Infantil Principe Valiente de Manises


        I si després d’aconsellar-vos el llibre de Summerhill de A.S. Neill us presente una escola de l’avui feta a mesura dels xiquets i xiquetes?
      
    El dimecres 5 d’abril, la classe de 2nT de magisteri de la Facultat de València vam tindre l’oportunitat de visitar la Escuela Infantil Principe Valiente de Manises gràcies al professor de l’assignatura d’Organització de l'espai escolar, materials i habilitats docents. Aquesta Escola Infantil feta per als més menuts, de 0 a 3 anys, ens mostra les possibilitats a l’abast de qualsevol escola. L’edifici es troba en un continu canvi, la seua decoració varia sovint gràcies a l’exposició dels projectes que realitza l’alumnat i les aules van adaptant-se a les noves necessitats i metodologies, d’elles han començat a desaparèixer les taules i cadires per a que l’alumnat puga moure’s activament. A més, els horts menuts de cada classe s’adapten a les idees sorgides cada curs; l’espai d’esbarjo compta amb gran quantitat d’elements naturals, joguines, infraestructures de joc i, fins i tot, amb un menut laberint; i tenen un hort escolar; un menjador acollidor, sense coberts de plàstic, fidel a la realitat; i una sala que actualment es centra en elements lluminosos. Però això no és tot, el professorat acompanya amb la seua pedagogia la innovació de l’espai educatiu. Mestres que hi tenen cura de l’afecte, el moviment i el llenguatge de l’alumnat mentre generen experiències i proporcionen problemes per a que l’aprenentatge significatiu s’hi done amb l’experiència de créixer en una escola activa.
      
     Una centre educatiu que ens mostra la possibilitat d’aconseguir allò desitjat. Pensat, fet i dedicat als infants, les seues necessitats i el seu aprenentatge lliure i feliç. Un exemple de com és possible millorar el nostre sistema educatiu si de veritat ho volem. Però sense oblidar que exigeix una gran dedicació i constància.


        

miércoles, 12 de abril de 2017

Summerhill: un punto de vista radical sobre la educación de los niños de A. S. Neill

El llibre d’una utopia convertida en realitat. 

      Sovint pensem que aquella escola ideal per a nosaltres no pot existir. No obstant això, en aquest llibre es presenta una educació gens convencional on la llibertat i la felicitat són els principals objectius. Una escola en la que el sexe no es tema tabú i l’assistència a les classes és opcionals. Respectar els interessos de l’alumnat ací no es presenta com una possibilitat, sinó com una obligació. Una escola creada el 1921 per A.S.Neil que va trencar amb l’educació tradicional del moment, però que sols va ser l’excepció que confirmava la regla. I és que avui encara ho llegim amb escepticisme perquè estem quasi segurs que seria impossible portar a terme un projecte així dins les nostres escoles públiques. 

        Cada vega s’exigeix més per menys a nivell legislatiu; la societat no dubta en expressar les seues opinions i posar en qüestió el treball del professorat; les ràtios són més grans; i els recursos personals, materials i físics són cada vegada més escassos. La societat és mou a un ritme que l’escola no ha aconseguit seguir i preparem a l’alumnat per a un futur incert donant-los cada vegada coneixement més desorganitzats i desvinculats de la realitat. Però no tot és negatiu. Hi ha escoles, professorat i famílies que continuen lluitant per millorar l’educació dels futurs ciutadans i aquest és un llibre que ens ajudarà a reflexionar sobre les nostres futures pràctiques com docents, pares/mares i membres de la nostra societat.